Rå uddar – en dold naturskatt!

04

aug

Den här sommaren kommer turistinformationens personal finnas med och göra gästblogginlägg med tips om guldkorn runtom i Askersunds kommun. Den här gången tipsar Martin Alemyr om naturreservatet Rå uddar.

 

En varm sommardag kände jag för att ge mig ut och vandra lite i sjönära natur. Jag valde att kolla upp vilka möjligheter som fanns. I Askersunds kommun finns det längs med hela Vätterkusten massor av fina platser att promenera och vandra på. Bland annat finns naturreservaten Utnäset, Prinskullen, Harge Uddar och Verkanäset. Ytterligare ett alternativ är Rå Uddar som också är ett naturreservat med markerade vandringsleder. Jag läste om reservatet på Länsstyrelsens hemsida och detta lät som ett mycket spännande alternativ, så jag valde att bege mig dit!

Miljön i reservatet är fantastisk fin, och präglas av klippor med gles tallskog samt granskog med urskogskaraktär. Här finns även en vacker undangömd vik med långgrund sandstrand som får tankarna att vandra till en Stilla havsö. Helt fantastiskt! Och perfekt för ett bad i det klara vattnet!

Ute på klipporna har man vacker utsikt över Storvättern bortanför reservatets små klippiga och tallbevuxna holmar. Härifrån ser man både Norra Vätterns skärgård och Olshammar som ligger tvärs över sjön.

Vandringslederna i reservatet kan kombineras på några olika sätt och är mellan 2,2 och 4,3 km långa. Den första biten av vandringsleden går från parkeringen till själva reservatet. På denna korta bit får man ha lite uppsikt över markeringarna, men väl inne i reservatet är markeringen tydlig. Parkeringen finns i direkt anslutning till Riksväg 50 i höjd med Råå gård, fast på den motsatta (västra) sidan om riksvägen. Det är ungefär en kvarts bilfärd mellan Askersund och Rå Uddar, och den som väljer att stanna till här kommer att få upptäcka en riktig naturskatt!

Text: Martin Alemyr

Foto: Johan och Birgitta Pettersson