Rådhuset i Askersund – från förskolebarns perspektiv!

03

jul

Barn är fantastiska! Det är så roligt att få uppdateringar från förskolor och skolor och se vad de jobbar med och hur duktiga barnen faktiskt är. Kolla in bilden ovan – alla askersundare ser ju vilket hus det är frågan om, eller hur? 🙂

Under läsåret 2016/2017 har barnen på Björkängens förskola arbetat med Askersund som tema. Några av barnen i åldrarna fem till sex år var speciellt intresserade av Rådhuset, och gjorde en modell av byggnaden. Så här tänker Anton, Alva, Alvin, Oscar och Signe om Rådhuset och vad som försegår här:

  • Det är ganska stort och rätt mycket fönster.
  • Det är nog många människor där på dagarna.
  • De jobbar med datorer, tror vi.
  • De skriver och kanske skickar en massa meddelanden till allt folket som bor i Askersund.
  • De jobbar och är chefer, kanske till olika företag.
  • Det är nog runt 10, 13 eller 7 som jobbar där.

Samma barn passade på att ställa frågor till Per Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, som blev väldigt glad över intresset:

Varför står gubben och plingar i klockan på taket?
– Askersund har en gammal tradition som en stad som hanterar järn och järnbruk. Det är en smed som står för bankandet. Smeden ingår också i vårt stadsvapen. Stadsvapen är en logga, kan man säga. Varje kommun har sin egen logotyp.

När och hur byggdes Rådhuset?
– Rådhuset är ett av Askersunds äldsta hus. Det byggdes direkt efter den stora branden som ödelade hela staden 1776. Först fanns bara det rosa/röda huset. Sedan har man byggt till huset, 1973, med den gula byggnaden. Det gamla huset byggdes helt för hand utan byggkranar och liknande.

Vad gör de som jobbar där?
– De som jobbar i huset gör olika saker. Det är mycket sammanträden men det är många som skriver också. Man skickar mejl och pratar i telefon. Jobben är mycket olika men på Rådhuset jobbar alla med kontorsarbeten. Det finns flera olika avdelningar. Några jobbar med ekonomi och andra jobbar som chef. Vi har områden inom skola och förskola, inom social verksamhet och äldreomsorg. En annan avdelning jobbar med kultur, fritid och tekniska frågor.

Hur många jobbar där?
– I Rådhuset arbetar drygt 40 personer.

 

Tack Björkängens förskola för engagemanget!

Linda