Rönnekapell – 100:e företagsbesöket från kommunstyrelsen

Jag, Per Eriksson och Caroline Dieker var gemensamt på det 100:e företagsbesöket hos Frida Anthin Broberg och Sebastian Broberg.

Den 1 juli öppnar Frida Anthin Broberg och Sebastian Broberg restaurang i Rönne kapell. Paret har tidigare drivit café i det gamla metodistkapellet, men nu har de renoverat och byggt ett nytt kök för restaurangverksamhet. Härom veckan smygstartade de verksamheten genom att arrangera ett bröllop med 70 gäster i kapellet.

Frida och Sebastian har ägt kapellet sedan 2012, då det avsakraliserades, något som måste göras om kyrkor ska användas till profana verksamheter. Sedan dess har mycket hänt med kapellet och intilliggande mark och byggnader.

– Vi har grävt en hel del på planen utanför där vi har byggt en scen. Förut var det väldigt ojämnt, men nu är ytan plan, säger Frida.

Den gamla pastorsbostaden håller också på att renoveras. Där är tanken att öppna keramikbutik på undervåningen och inreda kontor på övervåningen. Frida är keramiker och har sedan ett antal år tillbaka sin verkstad i anslutning till parets hus. I den planerade butiken ska även alster från andra keramiker i bygden säljas.

Frida och Sebastian har tidigare arrangerat festivaler, både i sin trädgård och vid kapellet. Det lär dock dröja till nästa år innan musikfestivalen i Rönne är tillbaka.

– Vi kommer fortsätta arrangera festivaler, men i år får vi koncentrera oss på restaurangen, säger Sebastian.

Att många i bygden har känslor och minnen från det gamla kapellet är tydligt.

– Det är många äldre människor som har varit här och fikat och som berättat om sina minnen, som hur barnen gjorde papperskulor och kastade ner i tanterans hattar från läktaren. Det är fantastiskt att få höra sådana berättelser, vi har lite planer på att samla dem på något sätt, säger Frida.

Restaurangen i Rönne kapell kommer vara öppen fredagar till söndagar från 1 juli. Ett utflyktsmål till sommaren!

Nästa vecka kommer kommunens sommarlovsföretagare att starta sina företag och givetvis kommer ni kunna läsa om det här på bloggen, missa inte det!

Trevlig helg!

//Sofia