Skräddarsytt boende för Hans och Bisse!

27

jun

Så här när sommaren närmar sig på allvar kommer vi dela med oss av lite material som figurerat i vår kommuntidning Bo i Askersund den senaste tiden. Här är ett hemma hos-reportage i en av Askersunds mest nybyggda fastigheter, Innobos hus i Västra Strandparken.

————————————————————————-

Hans och Else-Britt ”Bisse” Örnhagen flyttade från Haninge i julas in i det nybyggda huset i Västra Strandparken. Att flytta till Askersund var inte självklart, men drygt sju år efter att Hans första gången besökte stan gick flyttlasset.

Våren 2011 körde Hans igenom Askersund på väg till ett möte i Karlskoga, men insåg att han hade väldigt gott om tid, så han stannade en stund i Askersund.

– När jag kom hem efter det sa jag till Bisse att jag hade hittat en stad där jag kunde tänka mig att bo som pensionär eftersom alla människor jag mött var väldigt trevliga, säger Hans.

– Då ville jag ju såklart se hur det såg ut, fortsätter Bisse, så vi åkte tillbaka och kollade sommaren efter. Vi var också här en regnig novemberdag och tittade, för att kolla om vi kunde tänka oss att bo här även om det var regnigt och blött.

Hobbies och speciallösningar

När det stod klart att de här bostäderna skulle byggas anmälde sig Hans och Bisse direkt. Tillsammans med byggföretaget Innobo har de på flera sätt skräddarsytt sin lägenhet. Bland annat har de ett valv i väggen mellan vardagsrummet och biblioteket, som från början var ett sovrum, där nu ett vitrinskåp med samlarprylar står.

– Det har nog byggarna pratat om, säger Bisse. En av elektrikerna kom till och med upp och sa ”det är den här lägenheten som har det där hålet va? Vad ska ni med det till egentligen?”.

Tågbanan fick Hans av sina föräldrar när han var tio år gammal.

– Vi har ett tågrum också! Med en tågbana som fälls ut från väggen. Vi bad Innobo att förstärka den väggen eftersom en gipsvägg inte skulle klara tyngden, säger Hans och skrattar.

Hans och Bisse kände ingen i kommunen när de flyttade hit, men redan första månaden bjöd paret in några av de boende i huset till soppmiddag.

– Vi brukade ha en årlig soppmiddag när vi bodde i Haninge, och tänkte att vi skulle fortsätta med det här. Det var väldigt trevligt, säger Bisse.

Från Lund till Haninge till Askersund

Paret kommer ursprungligen från Lund, men flyttade till Haninge när Hans fick jobb där. Hans har forskat inom dykerimedicin och har bland annat arbetat med säkerhet kring dykning och ubåtsräddning på Försvarets forskningsanstalt (nuvarande Totalförsvarets forskningsinstitut). Bisse är specialistutbildad intensivvårdssköterska och har arbetat på Karolinska Universitetsjukhuset i Huddinge och dessförinnan i Lund.

– Att flytta till en liten stad har sina fördelar, om man jämför med de större orter där vi bott i tidigare. Här behöver vi knappt en bil, vi kan gå överallt, säger Bisse.

/Adam Ryberg, Bild & Kultur