Skyllberg är modellen för Sanjin Kozomara

04

okt

I kommuntidningen Bo i Askersund uppmärksammar vi inte bara kommunens egna verksamheter, så ofta vi kan försöker vi berätta om bra, roliga och intressanta nyheter inom företag och föreningar. I nummer 3/2019 hade vi en artikel om idrottsledaren Sanjin Kozomara i Skyllbergs IK, som vi nu även publicerar här på bloggen.

————————————————————————————————————-

Det är full fart i Skyllbergs IK:s verksamhet, och en av klubbens många tränare är Sanjin Kozomara från Askersund, som även är författare till den nya handboken ”Skyllbergsmodellen”.

Sanjin tränar klubbens pojklag med killar i åldern 13–14 år. Idag är de över 30 spelare, men när han startade laget för fem år sedan var de bara två. Laget rankas idag som ett av de tio bästa i Sverige i sin åldersgrupp. Under tiden har det fyllt på med yngre lag och nya tränare i klubben, och plötsligt upplevde man behovet av att se gemensamt på hur klubbens lag ska träna. Resultatet blev en handbok; ”Skyllbergsmodellen”, skriven av Sanjin.

– Vi var flera tränare som satt och pratade under Sportlovscupen i Närlundahallen i vintras, berättar Sanjin. Vi såg att ungdomar rör sig mellan olika lag, för att de ibland ligger så olika i utvecklingen. Om alla lag i klubben arbetar på liknande sätt och har samma rutiner så blir det inte så stort steg att byta mellan lagen. Det skapar trygghet.

Boken är indelad i olika åldersgrupper och ger idéer och konkreta tips till tränare. Ett annat skäl till att boken kom till är att föräldrar lättare ska kunna veta både vad som krävs och vad de kan förvänta sig.

– Målet med handboken är att klubben ska ha en bra verksamhet som lockar ungdomar. Och att de ska känna stolthet över sin klubb, säger Sanjin som till vardags pluggar på universitetet i Örebro för att bli matte- och fysiklärare.

Text: Maria Gunnarsson, Bild & Kultur

Foto: Weine Ahlstrand