Snabbspår till Distributionselektriker

Nu har det gått ett par veckor sedan Åsbro Kursgård startade igång sin kompletteringsutbildning för nyanlända. Häromdagen passade jag på att svänga förbi och kolla hur det går!

Åsbro Kursgårds VD, Mikael Carlsén är mycket nöjd med de första utbildningsveckorna!

Utbildningen riktigar sig till personer som tidigare har arbetat som elingenjörer eller i elektriker i sitt hemland men som behöver uppgradera med svenska behörigheter. Utbildningen kommer pågå i 32 veckor och i dagsläget är det 13 deltagare.

Utbildningen är en del av de så kallade snabbspåren, vilka syftar till att snabbt få ut utbildade nyanlända på den svenska arbetsmarknaden. Genom kompletteringsutbildningar hoppas man snabbt kunna förse bristyrken med arbetskraft och att personer snabbare får en chans att börja arbeta och komma in i samhället.

– Alla är väldigt ivriga att lära sig både språk och teknik för att kunna ta sig ut på arbetsmarknaden säger Mikael

Utbildningen är en praktisk utbildning med teoretiska inslag och inleddes i december med en validering och tre veckors introduktionsutbildning.

– Under introduktionsutbildningen såg vi att deltagarna tyckte att det var intressant och att de verkligen växte med uppgiften, säger Mikael.

I utbildningen ingår dessutom en praktikperiod och utbildning i yrkessvenska, allt för att vägen till anställning ska bli så kort som möjligt. I maj kommer ytterligare en ny utbildning startas!

Bra initiativ som vi hoppas kommer leda till många jobb!

Trevlig helg!
//Sofia