Starta eget – Rätt försäkrad?!

03

dec

Igår kväll var första tillfället av sex tillfällen på starta eget utbildningen som Zinkgruvan Mining och Nyföretagarcentrum arrangerar tillsammans. När jag kom dit möttes jag av 11 glada och förväntanfulla blivande företagare. Totalt är det ett 20-tal som är anmälda till något av tillfällena vilket är mycket bra! Det är valfritt om du vill delta vid ett enstaka tillfälle eller om du vill vara med på hela kursen, tanken är att du ska kunna vara med på de delar som du själv anser att du kommer ha nytta av!

 

Webb starta eget

 

Kommande kursdagar som du har möjlighet att delta på:

20 januari – bokföring

17 februari – senior företag

16 mars – finansiering

13 april – skatteverket

18 maj – marknadsföring

Denna kväll stod ämnet försäkringar på programmet. Henrik Olsson, Dina Försäkringar Nerike tipsade om vilka grundförsäkringar du behöver ha när du startar företag!

En företagsförsäkring som täcker skador vid brand, inbrott och vatten är det viktigaste att ha som en grund i företaget. Försäkringen täcker olika saker och kan delas upp i fyra delar:

  1. Egendom = våra saker. Skyddar och ger dig ersättning för maskiner, inventarier, varor och kunders egendom.
  2. Avbrottsförsäkring = ex företaget brinner upp. Efter 24 timmar täcker denna försäkring alla dina fasta kostnader som du har vid avbrottet ex hyra, el, löner osv. Denna ersättning kan du få upp till 1 år.
  3. Ansvarsförsäkring = du utför en tjänst som du kan ställas ansvarig för. Ex om du har ett byggföretag är du ansvarig för bygget upp till 10 år. OBS! Om du ex har en enskild firma är ditt personnummer ansvarigt upp till tio år efter bygget oavsett om du har företaget kvar eller ej. Viktigt att du då har din ansvarsförsäkring kvar även om företaget är avvecklas!
  4. Rättsskydd= Ersättning du kan få vid juridiska tvister inklusive skattemål.

Viktigt att tänkta på är också att utöver dessa grunddelar är det viktigt att stämma av om du behöver ha någon tilläggsförsäkring beroende på vilken bransch du verkar i, stäm av detta med ditt försäkringsbolag!

En kväll med mycket nyttig information med andra ord! Vill du vara med på kursen under våren eller boka tid för rådgivning, kontakta Anki Wallberg 073-999 55 11 eller Solweig Eriksson 070-345 80 08 på Nyföretagarcentrum sydnärke. Du kan även läsa mer på Nyförtagarcentrums hemsida.

//Sofia