Svensk Glasåtervinning jubileum & öppet hus

06

sep

Vet du vart allt förpackningsglas som samlas in i Sverige tar vägen? Jo, det fraktas till Svensk Glasåtervinning i Hammar som nu fyller 30 år och bjuder in till öppet hus lördag 10 september kl 10.00-12.00.

Glas 1

 

För första gången ges allmänheten en unik möjlighet att se den ultramoderna maskinparken i Hammar och hur det går till när en förbrukad glasförpackning blir till ny råvara. Varje dag tar Svensk Glasåtervinning i Hammar emot 700 ton glas alltså nästan 500kg glas/minut dygnet runt(!) Allt insamlat glas genomgår manuella och maskinella kontroller. Glaset krossas sedan till olika fraktionsstorlekar beroende på vad det ska användas till och blir därmed ny råvara. I dag återvinns hela 94% av allt förpackningsglas vilket innebär att Sverige är bäst i världen på att återvinna glasförpackningar. Och allt detta sker i Hammar, i vår kommun – häftigt tycker jag!

 

//Sofia

 

Program för öppet hus lördag den 10 september:

Öppettider Entrén öppnar strax före kl. 10 och stänger strax efter kl. 12

Kl. 10.15 talar Landshövding Maria Larsson, Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande och Hans Standár,

vd Svensk Glasåtervinning

Aktiviteter Det bjuds på jubileumsfika, rundvisning av anläggningen, underhållning och aktiviteter för alla åldrar. Prova t.ex. att skapa din egen glaslykta att ta med hem, under ledning av Glaskonstnär Anette Alsiö.

Plats: Svensk Glasåtervinning. Strandvägen 2, Hammar