Unika projektet Soldrift Sjöängen invigt med avbockning

09

okt

Det blev succé i fredags när Soldrift Sjöängen invigdes i Askersund. Invigningstalare var Per Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, VDn för Vattenfall Distribution, Annika Viklund och regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) stod för själva avbockningen.

Askersund stod i centrum när många kommuner och viktiga personer inom energiområdet var på plats för att få höra mer om det unika energiprojektet som pågår i Sjöängen.

– Det glädjer oss att vårt miljöengagemang uppmärksammas och framförallt att den nya tekniken kan testas där så många invånare kan ta del av den i allt från undervisning till konferenser med mer. Vi hoppas så klart att fler kommuner ser fördelarna med den nya miljötekniken och vill ta efter, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Askersund.

Under våren/sommaren 2017 har 374 solpaneler monterats på Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i ett projekt som genom ett smart elnät kopplas till energilager, laddplatser och energistyrning.

Projektet pågår till november 2018 och är en fullskalig pilotinstallation som drivs av Askersunds kommun, Sustainable Innovation och Vattenfall med bidrag från Energimyndigheten.

Läs mer om Soldrift Sjöängen på Sustainable Innovations hemsida.

Lars-Göran Karlsson från Vattenfall visar solcellspanelerna på Sjöängens tak. Foto: Per Knutsson

//Lars-Ivar Jansson, kommunikatör Askersunds kommun