Upplev Sveriges största skattjakt!

29

jun

Stefan och Hanna i Team Davidsson har bidragit med experthjälp i skapandet av Geo Touren i Örebro län.


Den 2 juli sjösätter Region Örebro län tillsammans med sina fyra turistdestinationer Sveriges första Geo Tour. Runt om i länet har 50 så kallade cacher placerats ut på väl utvalda smultronställen och ett antal av dem finns i Askersunds kommun. Från Region Örebro läns sida hoppas man locka såväl hängivna geocachare som vanliga turister.

Geocaching är en utomhusbaserad skattjakt som går ut på att hitta cacher eller behållare genom att navigera till en GPS-koordinat med hjälp av sin smartphone eller GPS. Väl framme är det bara att sätta igång och leta efter den cache som finns gömd vid platsen.

– Geocaching är ett globalt fenomen med över 10 miljoner aktiva geocachare i världen, så det finns ett stort intresse. För oss i Örebro län är det här ett perfekt sätt att visa upp vårt län, både när det gäller vår fantastiska natur och våra sevärdheter, säger Jeanette Brorsson Ekelund, utvecklingsledare för turism på Region Örebro.

En Geo Tour är en samling cacher inom ett geografiskt område och Örebro län är alltså först ut i Sverige. Än så länge är det hemligt var i länet cacherna är placerade, men den som vill ta samtliga får bland annat ställa in sig på att både cykla, paddla och klättra. Till starten den 2 juli väntas många geocachare.

– Det kommer flera hundra geocachare hit som vill vara med från starten. Tourens tre nivåer gör att det finns cacher för såväl barnfamiljen som den inbitne geocacheren. Den enklare bronsnivån som är en traveltag kan du ta på en helg, men om du siktar på det eftertraktade guldmyntet (coin) rekommenderar vi att du avsätter minst fyra dagar så du hinner uppleva allt regionen har att erbjuda.

Det krävs dessutom att man löser en del problem, eftersom koordinaterna för vissa av cacherna döljer sig bakom gåtor och liknande. Men allt är inte svårt

– Den lägsta nivån är barnanpassad, så att även barnfamiljer ska kunna delta.

Lanseringen av Sveriges första Geo Tour sker lördagen den 2 juli mellan klockan 9.30 och 12 vid Örebro slott.

Anmäl dig till Geo Touren genom att skicka ett mail till: jeanette.brorsson-ekelund@regionorebrolan.se

 

Linda