Välkommen till Åsbro!

25

jul

Lägenhet eller villa – hur vill du bo? Alla har vi olika önskemål för att trivas och hitta vårt drömboende. Vissa vill bo i tätorter och andra på landsbygden. Stadsnära, sjönära, naturnära – eller kanske en kombination av alla! Under sommaren kommer jag att presentera våra mindre orter i Askersunds kommun, och alla har de unika saker att erbjuda. För dig som är nyfiken på att flytta hit kan du följa bloggen under de kommande veckorna och få bättre koll på dina alternativ.

Åsbro är en tätort i Askersunds kommun, cirka 15 km norr om Askersund. Samhället ligger lättillgängligt i närheten av riksväg 50 och har goda buss- och tågförbindelser. I Åsbro kan du bo i både lägenhet och villa och miljöerna är trygga och barnvänliga. Här finns både förskolor, skola, sporthall, elljusspår och annat för dig som vill ha ett aktivt liv. Orten ligger alldeles intill sjön Tisaren och ett antal mindre sjöar och badplatser finns i närheten.

Åsbro badplats Åsbro, hus


För dig som pendlar

Med både riksväg 50 och E20 nära tar du dig snabbt och enkelt dit du vill:

Åsbro – Askersund: ca 15 minuter
Åsbro – Hallsberg: ca 10 minuter
Åsbro – Örebro: ca 27 minuter
Åsbro – Stockholm: ca 2 timmar och 20 minuter
Åsbro – Göteborg: ca 3 timmar


Förskolor, skola och fritidsverksamhet

Här finns verksamheter från förskoleklass till och med årskurs 5 samt fritidshem. Lokalerna omges av en härlig natur med både skogar och sjöar vilket är en viktig del i den dagliga verksamheten.

Åsbro skola Åsbro förskola

Skola: Något som utmärker just Åsbro skola är deras satsning på ett återkommande musikprojekt, vilket de är ensamma om i kommunen. Varje år får årskurs 2 möjligheten att fördjupa sig i ett tema som vävs in i undervisningen, och sedan mynnar ut i en musikal och skivinspelning. Pedagogerna samarbetar i och med detta med Musikskolan under hela läsåret, och i år heter musikalen ”En resa i tid och rum”. Temat tas upp på lektionerna i olika ämnen där eleverna fått reflektera över hur man hade det förr, hur vi lever idag och hur framtiden kan tänkas bli.

”En förutsättning för att eleverna ska kunna nå så långt som möjligt, är att de är trygga i skolan, att de har arbetsro på lektionerna och omges av pedagoger som arbetar aktivt och tillsammans med eleverna, och därmed ger dem goda möjligheter att nå sina mål”, säger läraren Veronica Karlsson och fortsätter: ”På vår skola arbetar vi därför utifrån våra självklara regler: Respektera dig själv, Respektera andra och Respektera all egendom”.

Förskolor: I Åsbro finns två förskolor där Mosippan är den största med tre avdelningar.
Mosippan ligger i nära anslutning till Åsbro skola, bibliotek, skog och strövområden. På förskolans gård finns bra utrymme för lek och aktiviteter.

Sågarvallen har två avdelningar och är vackert belägen i ett lugnt skogsområde. På förskolans gård finns bra ytor och utrustning för lek. Gården är belägen i ett skogsområde, nära skog och strövområden, men även innanför staketet finns en härlig skogsdunge där barnen kan leka.

”I naturen stimuleras barnens samarbetsförmåga, kommunikation och motorik. Där erbjuds rika tillfällen att använda sin fantasi och kreativitet, men även att visa hänsyn till varandra samt till vår natur och miljö”, säger förskolepersonalen på Mosippan och Sågarvallen.


Samhället

Samhället erbjuder närhet till skola och förskola, affär, bibliotek, restaurang, hotell, elljusspår, sporthall, blomsterhandlare, bra bussförbindelser, natur, sjöar, badplats och mycket mer. Dessutom har Åsbro ett blomstrande företags- och föreningsliv samt YH-utbildningar inom el och energiförsörjning. Utbildningarna sker på ett område med 130 hektar skogsmark med övningsfält, ledningar och ställverk i alla spänningsnivåer.

Åsbro centrum


Näringslivet

I Åsbro verkar många företag och organisationer inom i olika branscher. Här finns allt från medelstora företag till ett stort antal fåmansföretag med en väl utvecklad entreprenörsanda.Här finns också Åsbro Näringsliv, som vill verka för en positiv utveckling av näringslivet i södra Närke. Att samverka är en nyckelfaktor för att främja och skapa tillväxt, såväl ekonomiskt som i antal invånare.
http://www.asbronaringsliv.se/


Kul att veta

Sångerskan och låtskrivaren Eva Eastwood är uppvuxen i Åsbro. Hennes musik är ofta influerad av 1950-talet och hon har bland annat släppt flera skivor och deltagit i Allsång på Skansen. Som låtskrivare har hon komponerat över 800 melodier, bland annat till artister som The Boppers, Linda Gail Lewis, Lalla Hansson, Berth Idoffs, Jerry Williams och Larz-Kristerz.

———————————————————————————————————————————————-

Föreningar i Åsbro

Knottebo Brukshundklubb
www.knottebobk.com

OK Tisaren
Orientering
www5.idrottonline.se/OKTisaren-Orientering/

PRO Åsbro
Blomqvist 0582-507 84, 073-072 44 87
annhild.blomkvist@telia.com

Röda Korset
Lerbäckskretsen
Irma Sandgren 0582-500 02, 070-312 64 07
vissboda@vissboda.com

Åsbro GOIF
Innebandy, friidrott, gymnastik
http://www.asbroidrott.com

Åsbro Intresseförening
Åsbro Intresseförening har funnits sedan 2010 och arbetar med utvecklingen av Åsbro. På hemsidan kan du läsa om de projekt som Åsbro intresseförening driver. http://www.asbrointresseforening.se/
http://www.asbrointresseforening.se/asbronytt/


Fastighetsförvaltare i Åsbro

Askersundsbostäder
Bo Rätt i Askersund Fastigheter AB
Fineline Fastigheter

Hyreslägenheter, Åsbro
———————————————————————————————————————————————-

Vill du också bo i Åsbro? Hör av dig till mig, Linda Stenmark, på 0583-810 23 eller linda.stenmark@askersund.se, eller kika in på Hemnet.se för att se vilka villor som är till salu.


Välkommen till Åsbro!

Linda