Välkommen till Lerbäck!

Lerbäck är en småort i Askersunds kommun, tillika kyrkby i Lerbäcks socken i nordöstra delen av Askersunds kommun. Namnet Leberk kommer från kyrkbyn och kan tolkas som ’den leriga bäcken’. Här kan du bo i både villa och lägenhet med vackra omgivningar och cykelavstånd till badplats.


Samhället

Lerbäcks idylliska samhälle ligger invid järnvägen Hallsberg – Mjölby, cirka 12 km nordost om Askersund. Villaområdet påminner om Bullerbyn med sina mysiga träkåkar och lummiga omgivning. Riksväg 50 passerar strax väster om orten, vilket gör att du snabbt tar dig dit du vill. Lerbäcks kyrka, hembygdsgården och Lerbäcks teater ligger cirka 1 km nordost om samhället. Den livliga hembygdsföreningen anordnar bland annat det traditionella midsommarfirandet, samt Lerbäcksmarken som lockar tusentals besökare varje år.

Lerbäck, Askersunds kommun


För dig som pendlar:

Lerbäck – Askersund: 10 minuter
Lerbäck – Hallsberg: 12 minuter
Lerbäck – Örebro: 28 minuter
Lerbäck – Stockholm: 2 timmar 30 minuter
Lerbäck – Göteborg: 3 timmar 10 minuter


Förskola, skola och fritidshem

Barnen åker skolskjuts till Rönneshytta skola med verksamheter från förskola till årskurs 5. På Rönneshytta skola går cirka 90 elever.

Rönneshytta+skola+460+x+335+foto+Josefin+Karlsson[1]

Rönneshytta förskola omges av en härlig natur med både skogar och sjöar som ger möjlighet till många rika naturupplevelser för både barn och personal. Naturen är en viktig del av verksamheten och förskolan arbetar mot en naturprofil, vilket innebär att de även har utepedagogik.

Rönneshytta skola arbetar aktivt med att alla ska känna sig trygga i skolan och få arbetsro på lektionerna för att höja förutsättningarna för eleverna att nå sina mål. På skolan arbetar de därför utifrån reglerna: Respektera dig själv, Respektera andra, Respektera all egendom. Rönneshytta skola har naturprofil med både skog och sjöar nära.

Rönneshytta förskola och skola deltar under åren 2015-2018 i projektet We move (in) Europe. Projektet genomförs inom EU:s utbytesprogram Erasmus + och temat för perioden är resande och transport – förr, nu och i framtiden. Deltagande förskolor/skolor kommer från Slovakien, Tjeckien, Italien, Sverige och Tyskland. Projektet kan följas genom bloggen ronneshytta.blogspot.com eller genom projektets officiella hemsida wemoveineurope.eu

Rönneshytta skolas fritidshem, Myrstacken, består av en avdelning med cirka 35 inskrivna barn och tre pedagoger. Vi samarbetar med förskola och skola och finns med barnen under nästa hela skoldagen.

Fritidshemmet erbjuder olika aktiviteter på eftermiddagen som till exempel idrott, slöjd och pyssel. Det finns också möjlighet att slappna av eller leka med kompisar. Här satsas på att ha roligt tillsammans och skapa en lustfylld fritid genom att erbjuda barnen olika aktiviteter ute och inne, med en mix av fantasi, teknik, kreativitet och rörelse.


Näringsliv

I Lerbäcks gamla kyrkby invid kyrkan ligger bland annat Hotel PerOlofGården, med sin parkmiljö vid Kyrksjön. Parken har minnen av gamla tider såsom dansbanan och musikscenen. Här har även Åsbro Näringsliv sina månatliga nätverksträffar. I Lerbäck finns även  Lerbäcks Teater, som är ett mycket populärt resmål för teaterbesökare, gourmander och gourmeter. Ägarna och skaparna av teatern Johan och Jenny Gille har bland annat vunnit priset Ullbaggen för ”Årets landsbygdsföretagare” i Sverige 2009.

PerOlofgården i Lerbäck, Askersunds kommun


Lerbäcks teater

Lerbäcks teater är en privatteater utanför det lilla samhället som invigdes 2004. Teatern är belägen i den tidigare Lerbäcks gästgivaregård med byggnader från 1600-talet och startades av Johan och Jenny Gille som friluftsteater med en dramatisering av Astrid Lindgrens Rasmus på luffen sommaren 2004. Året därpå byggdes där en riktig utomhusteater, Friluftsscenen, med plats för 300 åskådare, där man varje sommar spelar familjeföreställningar samt arrangerar gästande konsertevenemang.

I oktober 2008 kompletterades verksamheten med en inomhusscen, Magasinet, genom ombyggnad av en av de gamla gårdsbyggnaderna. Där spelas framför allt farser och deckarhistorier under hela spelåret, oftast originalverk skapade av teatern och presenterade i samband med en trerätters middagsservering för en publik på omkring 100 personer. Flera av pjäserna har sedan satts upp även av andra teatrar i Sverige. Eftersom barn alltid spelar barnrollerna driver teatern också en teaterskola för barnaktörer. Totalt har teatern ca 20 000 besökare per år. Sedan starten 2004 har Lerbäcks Teater lockat omkring 250 000 besökare till sina knappt fyrtio produktioner. Detta i ett samhälle med endast 110 invånare!

Lerbäcks Teater, Askersunds kommun


Lerbäcksmarken

På kyrkbacken har Lerbäcksmarken hållits sedan mitten av 1500-talet, både på våren och hösten. Det är en kvalitetsmarknad med konsthantverk och mathantverk, underhållning och servering i skön lantlig miljö vid Lerbäcks kyrka, som äger rum den första lördagen i juli månad varje år.

Utöver marknadens eget Husband har många tillresande artister under årens lopp medverkat på marken, bland annat Hovsta-Holger, Göingeflickorna, Tore Skogman, Roland Cedermark, Meta Roos, Bertil Boo och Kicki Danielsson. De senaste tio åren har Askersunds Auktionskammare hållit lösöreauktion på fredagskvällen före marknaden.

Tidningsklippen om marken genom åren vittnar alla om arrangörernas marknadsfilosofi: kvalitet (inget krimskrams) och så mycket som möjligt från lokala hantverkare och knallar.

Lerbäck, Askersunds kommun


Texten är hämtad från Wikipedia och Alf Fransson, Lerbäcks hembygdsförening  


Länkar

 

Vill du också bo i Lerbäck? Kika in på hemnet.se för att se vilka hus som finns till försäljning, eller gå in på vår hemsida www.askersund.se/flyttahit och hitta en villatomt.


Välkommen till Lerbäck!

Linda