Välkommen till Snavlunda!

06

jun

Lägenhet eller villa – hur vill du bo? Alla har vi olika önskemål för att trivas och hitta vårt drömboende. Vissa vill bo i tätorter och andra på landsbygden. Stadsnära, sjönära, naturnära – eller kanske en kombination av alla! Under sommaren kommer jag att presentera våra mindre orter i Askersunds kommun, och alla har de unika saker att erbjuda. För dig som är nyfiken på att flytta hit kan du följa bloggen under de kommande veckorna och få bättre koll på dina alternativ.

Jag rivstartar med min favoritplats – Snavlunda! Med sin vackra natur, småsjöar, skolan, lekplats och barnfamiljer passar det mig och min familj perfekt och vi trivs som fisken i vattnet här. På sommaren är det barfotaspring, doften av grill och Syrén och bad som gäller. På vintern står det snögubbar på var och varannan tomt, barnen åker skridskor och pimplar och i ängarna finns fantastiska pulkabackar som används från morgon till kväll, med korvgrillning och picknick där emellan.

 

Snavlunda, lummiga trädgårdar
I Snavlunda har man väl tilltagna tomter och lummiga trädgårdar.

 

Hej och hå, den här filmen blev ju inte riktigt som jag tänkt mig, då jag råkade filma himlen mer än husen och skolan… Det var inte så lätt som jag trodde att cykla med en kamera, men som tur är tog jag några stillbilder också.
Man får skratta 😉

 

 

Snavlunda by
Snavlunda är en liten by belägen cirka en mil norr om Askersund i södra Närke. Här är det nära till vackra ängar, stora skogar, glittrande små sjöar och skolan som ligger mitt i samhället sedan nästan hundra år tillbaka. I Snavlunda ligger även en kyrka som invigdes 1767 och som blickar ut över Kyrksjön och naturreservatet Tjälvesta ängar. Svinnersta, Tjälvesta, Torpa och Tycke är jordbrukssamhällen som också tillhör Snavlunda socken. I  Svinnersta hittar du bland annat den kommunala badplatsen vid källsjön Veden, som är välbesökt och har simskola på somrarna. Ytterligare sju kilometer norr om Snavlunda ligger E20 där du snabbt tar dig till Hallsberg, Örebro eller Stockolm (norr) eller Göteborg (söder).

Snavlunda kyrka
Den vackra kyrkan från 1767

 

De som bor här i byn är en blandad skara av åldrar, men mestadels barnfamiljer som vill bo tryggt men ändå ha nära till aktiviteter. Med en lekpark mitt i samhället är det en självklar mötesplats för både barn och vuxna. Här finns skog och vackra vandringsstråk för dem som tycker om att vara i naturen, fiska, cykla och ha betesdjur runt knuten.

Snavlunda lekplats
I lekparken springer det barn hela tiden. När de inte är på förskolan/skolan förstås.

———————————————————————————————————————————

Mikael Persson flyttade från Stockholm till Snavlundabyn tillsammans med hans fru Lotta och deras tre barn. Därifrån driver han även sina företag som levererar produkter i hela Sverige.

Mikael Persson, Snavlunda

När flyttade ni hit?
– Vi flyttade hit till idyllen 2014.

Varför valde ni att flytta till Snavlunda?
– Snavlunda kändes gemytligt. Här kan vi erbjuda våra barn  4, 8 och 10 år en trygg uppväxt med närhet till skola och dagis. Här hälsar man på varandra och man kan parkera järnhästen (cykeln, Lindas anm) olåst utan oro för att den ska försvinna.  I skolan är det arbetsro och barnen har respekt för sina lärare. Helt fantastiskt.

Vad är det bästa med Snavlunda tycker ni?
– Det är alla trevliga grannar och sammanhållningen här. Barnen har kompisar i området och har möjligheten att vara ute och leka jämt. Vi trivs jättebra!

Mikael Persson, Snavlunda

Mikael driver även företag och levererar tvätt- och rengöringsprodukter samt toalettpapper till företag och privatpersoner i hela Sverige.

Hur tycker du att det fungerar att driva företag på landsbygden?
– Det fungerar hur bra som helst. När jag bodde i Stockholm tog det så mycket av min tid att bara pendla till och från kontoret. Här kan jag jobba mycket hemifrån och när jag behöver åka någonstans är det jättesmidigt och jag slipper långa trafikköer. Det går ju fort att köra både till Örebro och Stockholm när jag vill och behöver. Som tur är är tekniken helt i linje med 2016 och det går enkelt att driva företag tack vare utmärkt uppkoppling mot nätet.

Vad säljer du för produkter?
– Mitt ena företag Tvätt och Papper erbjuder hemleverans av Sveriges längsta toalettpapper.  I ena änden av nätet sitter kunden och beställer via vår hemsida. Ordern tas emot av vårt lager i Göteborg och varorna packas sedan och levereras fraktfritt till kundens ytterdörr. Enkelt och smidigt med fraktfria leveranser.  Det som förr hade krävt både fax, telefon och leverans till postkontor sker idag sekundsnabbt via integrerade system som med automatik talar till varandra.

Pappret ligger rätt i tiden. Om jag fyller en långtradare med leveranser så har vårt företag besparat miljön tre långtradartransporter. En bal med 27 rullar motsvarar 110 rullar av till exempel Lambi.  Det spar transport volym och därmed skonas miljön. Pappret tillverkas dessutom  i Sverige till skillnad från många bytikssorter som tillverkas i Öststaterna.

Tvätt och papper, Snavlunda

——————————————————————————————————————————

Snavlunda skola

Snavlunda skola

Snavlunda skola har verksamhet från förskoleklass till och med årskurs 5 samt fritidshem. Skolan är belägen mitt i byn och delar lokaler med förskolan.

För några år sedan fattades beslutet att den gamla skolan från 1926 skulle rivas och låta bygga en helt ny skola och förskola på samma plats för att förbättra tillgängligheten och undervisningssalarna. Hösten 2011 stod byggnaden klar och inrymmer nu tre verksamheter under samma tak: förskola, skola och fritidshem.

Huset är väl planerat med  tanke på yttre och inre miljö. De nya och fina lokalerna har bland annat ”tysta” möbler och ger goda förutsättningar till en lugn och skön arbetsmiljö för både elever och personalen. Dessutom har både personal och barn fått möjlighet att delta i utformningen,  vilket innebär skolgården och förskolegården kan erbjuda många möjligheter till aktivitet.

Hjärtat i huset är den fina matsalen.  Matsedeln är näringsriktigt sammansatt och till varje måltid finns en salladsbuffé, där alla kan hitta något gott att lägga på tallriken. Närodlad mat serveras efter tillgång.

 

Snavlunda skola

 

Naturreservat

Snavlunda, Jürgen Puls
Foto: Jürgen Puls, Askersunds fotoklubb


Området kring Snavlunda och Tjälvesta har få motsvarigheter i hela landet. Det är ett småkuperat och sjörikt landskap uppbyggt av kalkrikt isälvsmaterial. I Snavlunda har människor bott och påverkat naturen sedan stenåldern, och de näringsrika bergarterna bidra till att området har en rik flora och goda odlingsförutsättningar.

Snavlunda betyder ”tät lund”. Den blev tidigt uppodlad av våra förfäder, som här på den plana marken kunde få stenfria och väldränerade åkrar. De kuperade delarna blev slåtter- och betesmark. Även idag håller betande djur ängs- och hagmarkerna öppna i naturreservaten. Yngre träd tas bort för att mer ljus ska nå marken och gynna ängs- och hagmarksväxterna. Gamla grova solbelysta träd sparas, eftersom de är hemvist för många lavar, svampar, mossor och insekter. Inom reservaten finns ett omfattande nät av markerade strövstigar. De erbjuder rundturer på 1–10 kilometers längd. Tre parkeringar finns; i norra delen av Snavlunda äng, vid Snavlunda kyrka och i södra delen vid Tjälvesta ängar. Vid sjön Trehörningen finns också en badplats.

Snavlunda ängar
Det största sammanhängande lundområdet finns i de sydvästra delarna av Snavlunda ängar, där de äldsta träden – ekar, lindar, björkar och rönnar – står kvar från slåtterängsperioden. Här växer en traditionell vårflora med sippor i stora mängder, men även lungört, hässlebrodd, underviol, trolldruva, skogsvicker, vårärt, stinksyska, tandrot, vätteros och storrams.

Tjälvesta ängar
I Tjälvesta ängar hittar man dessutom rödblära, lundbräsma, springkorn och lundstjärnblomma. De öppna delarna hyser en hävdgynnad flora med bland annat gullviva, brudbröd och svinrot. I fuktigare lägen hittar man midsommarblomster och smörbollar. Den fridlysta backsippan förekommer sparsamt på torrängspartierna i båda reservaten. Sjöarna är också näringsrika och hyser en rik flora. Till exempel finns slokstarr, kalmus, krusnate, blomvass, vattenskräppa, vattenstäkra och sprängört.

Snavlunda, Jürgen Puls
Foto: Jürgen Puls, Askersunds fotoklubb

Litteratur
Författarinnan Berit Spong var bosatt på Tjälvesta gård och har skildrat området i bland annat ”Vägen genom ängarna”, 1961. Andra som hämtat inspiration till dikt, prosa och sång är Carl Michael Bellman, Carl von Linné och Erik Gustaf Geijer.

Fler länkar om Snavlundas historia hittar du här.

Hembygdsföreningen: http://www.bygdeband.se/forening/435840/sverige/orebro-lan/askersund/snavlunda/snavlunda-hembygdsforening/

Länsstyrelsen: http://www.lansstyrelsen.se/Orebro/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat-och-nationalparker/sevarda-naturmiljoer/askersund/snavlunda/Pages/index.aspx

Askersunds kommun, Snavlunda skola: https://www.askersund.se/utbildning-och-barnomsorg/grundskola/grundskolor/snavlunda-skola.html#.V1FVlFK_mUk

——————————————————————————————————————————–

Vill du också bo i Snavlunda? Kolla lediga objekt på hemnet.se eller gå in på www.askersund.se/flyttahit och se var det finns potentiell villatomtmark att köpa.

Välkommen hit!

Linda

 

Snavlunda, Askersunds kommun