Vår guldmedaljör Oliver Nelson!

13

feb

Namn: Oliver Nelson. Familj: Mamma Monica och hennes sambo Micke, syster Caroline, hundarna Corry och Whisper. Bor: Villa i Askersund tillsammans med familjen. Arbete: Enduroförare, egen företagare. Intressen: Motorcykelåkning, löpning, längdskidåkning, rullskidor, mountainbike.

Den här ödmjuka 21-åringen har kört enduro sedan barnsben, ställt upp i otaliga tävlingar, kommit på sjunde plats i VM och knep guldet i SM för juniorer 2014! En känd profil inom enduro, men lite av en doldis för oss som inte har riktig koll på motorsport. Nu har jag dock läst på om vårt unga stjärnskott från Askersund och är mäkta imponerad!

”Tänk inte – kämpa!”

Hej Oliver, hur är läget?
– Jo, men det är bra. Just nu är jag skadad i axeln och måste avstå helt från enduroåkningen. Det är ganska trist och jag längtar mycket efter att få börja köra igen. I minst tre månader till blir det en massa fysträning för rehabiliteringens skull, minst två timmar om dagen. Jag tränar i och för sig väldigt mycket konditionsträning i vanliga fall också, men nu har jag tid att lägga lite extra krut på det, haha! Jag ställde faktiskt upp i Engelbrektsloppet i Norberg, förra helgen. 60 kilometer klassisk skidåkning, fast jag kunde ju bara använda en stav.
(Läs mer om detta här: http://na.se/sporten/skidsport/1.2837742-nelsons-galna-bedrift-akte-sex-mil-med-en-stav )

Oj, det låter som en allvarlig skada. Vad hände?
– Det var när jag åkte lag-VM i Argentina förra året. Jag hoppade långt och landade hårt i motlut. Det tog tvärstopp. Jag slog över styret och landade på huvudet och axeln. Själva kraschen minns jag inte utan fick händelseförloppet återberättat för mig. Det blev en kraftig hjärnskakning, två senor i axeln gick av och bicepsmuskeln slets loss.

Oliver Nelson, hjälmar
Hjälmen längst fram hade Oliver på sig när han kraschade.

Hur lång tid kommer rehabiliteringen att ta?
– Precis som du sa är det en allvarlig skada, men det ska vara klart i maj. Kirurgen säger att det kan ta allt från ett halvår till ett år, men jag har bestämt mig att vara redo till maj, haha. Det gör som tur är inte ont om jag inte överanstränger axeln, men om jag försöker göra en större rörelse med armen tar det stopp.

Oliver Nelson, hjälmar

Nu vill jag veta lite om din bakgrund. Hur skulle du beskriva din uppväxt?
– Jag skulle säga att jag hade en väldigt bra uppväxt. Vi bodde i Vretstorp fram till jag var 11, sen flyttade vi hit till Askersund. Mamma och pappa har alltid varit aktiva och sportiga och kopplingen till motorcyklar har varit med sedan barnsben. Jag tror jag var runt tre år när jag började köra cross i vår hästhage. Sedan var jag fast! Första tävlingen jag ställde upp i var ett stubbrace när jag var ungefär 7 år. Jag vann men förstod inte att jag kommit i mål utan körde vidare runt runt. Jag till och med varvade tvåan, haha! Till sist kom mamma ut och ropade ”Stanna!”. Hennes sambo Micke har hjälpt mig i min åkning och lärt mig allt jag kan om åkteknik och motorcyklar.

Oliver som barn
Olivers första cross.

Du som är en prestationsmänniska, vilken typ var du i skolan?
– Jag var nog mittemellan plugghästen och strulnissen, tror jag. Jag har ganska lätt för att lära och såg till att fokusera under lektionerna för att slippa plugga för mycket på fritiden – då ville jag ju åka motorcykel! Jag tror jag fick mammas hjärna, hon är driven och klok. Jag gick tekniklinjen på gymnasiet i Hallsberg och såg till att skolarbetet sköttes med kvalitet. Jag är ju en prestationsmänniska.

Efter gymnasiet började jag lästa till maskiningenjör på Örebro universitet, men hoppade av efter en termin. Det var inte gymnasienivå längre, och jag insåg snabbt att det krävdes för mycket av min tid då det inte längre räckte att bara lyssna på lektionerna. Då fokuserade jag helhjärtat på motorcykelåkningen istället och det har ju gått bra hittills. Jag tror att jag ska börja springa lite lopp, och börja tävla i längdskidåkning framöver. Det finns en säsong för skidor och en säsong för enduro.

Vad skulle du säga är det största i din endurokarriär hittills?
– Det är VM som slår högst. Det är ju det man strävar efter och det största man kan tävla i. VM i enduro är uppdelad i sju deltävlingar i olika länder. I Finland 2014 hamnade jag på tredje plats två gånger, det var helt galet! I de andra tävlingsmomenten var jag mer ojämn och det grundade resultatet till prisutdelningen. Poängen slås alltså ihop efter hela tävlingen och därefter kan vinnaren koras. Jag hamnade på sjunde plats och är väldigt nöjd med det resultatet.

Oliver Nelson
Oliver har det skrivits om i många motorsportstidningar!
Oliver Nelson
Vårt unga stjärnskott blir alltid omskriven som vågad, fokuserad och med kämparglöd!

Du åker för Tibro MK. Varför valde du den klubben?
– Tibro Mk är ju själva hjärtat i endurosverige. Det är där det händer, liksom. De har stort sett de bästa åkarna i hela Sverige och det ligger hyfsat nära Askersund. De omsätter mycket i tävlingsintäkter och det är ju bra för medlemmararna som tävlar för klubben.

Oliver medaljer
Några av Olivers pokaler. Han har fler 🙂

Hur ser en normal vecka ut för dig?
– Ja du, det finns ju inte riktigt nåt standardmått för det. När jag inte är skadad försöker jag arbeta lite på en verkstad, typ på förmiddagen, och på eftermiddagen tränar jag fysik och motorcykel. Man måste vara effektiv för det är mycket garagetid och meckande utöver åkningen. Nu dock, när jag skadad sedan november, har allt varit som ett träningsläger. Det är rehabilitering som gäller från morgon till kväll.

Vad vill du ha uppnått om fem år?
– Själva målet är satt till 2016 då juniortiden går ut. Det vill säga; prestera så gott jag kan för efter det måste jag ha ett vettigt kontrakt för att fortsätta på en professionell nivå. Det är skönt att ha något att jobba mot och funkar det inte så har jag inga problem att hoppa på något annat. Jag har många olika saker jag kan göra om jag inte åker motorcykel. Förutom enduro är jag sugen att testa på längdskidåkning och löpning. Det krävs samma typ av prestation i de sporterna och jag har de kvaliteterna.

Oliver Nelson
Här står guldmedaljen från SM 2014

För de som är intresserade av att börja med enduro, har du några tips på hur man startar?
– Tja, det är ju en dyr sport. Man måste ju köpa allt för att kunna börja. Ingången är rätt tung. Jag har haft förmånen att min familj har stöttat mig i detta. Efter att du skaffat utrusning är det bara att kontakta en klubb för att vara med och tävla.

Finns det några egenskaper som är bra att ha för den här sporten?
– Ja, du bör nog var envis och kunna fokusera. Det är ju ingen lagsport så du måste tycka om att vara själv och träna ensam för det mesta. Först skulle jag säga att du måste du ha ett motorintresse för att förstå motorcykeln, annars är det nog svårt. Du måste gilla fart och ha fysiken. Det är väldigt viktigt att träna fysik för att orka.

Har du något motto?
– Tänk inte – kämpa!

Oliver Nelson

Oliver Nelson

Oliver Nelson

Vad gör du på fritiden?
– Huvudsakligen tränar och umgås med familjen.

Vad är det bästa med Askersund?
– Jag tycker att staden Askersund är lagom stor. Allt finns här för mig. Bra möjligheter att träna; fint elljusspår, Zinkgruvans längdåkningsspår, mountainbikeleder, väderkvarnsbacken, naturreservat med höjdskillnad och crossbanan nära.

Har du något smultronställe?
– Vi har sommarstuga i Gävle, ute i skärgården. Vi har en egen ö och där ses släkten på somrarna och fiskar och umgås. Det är nog mitt smultronställe.

———————————————————————————————————————————————————————————

Här skriver Sveriges Radio om kraschen som Oliver återhämtar sig från: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6012027

Fin recension av Oliver i NA: http://na.se/sporten/motor/1.2709307-nelsons-sverige-vm-tvaa

 

Vill du läsa mer om motionsspår, mountainbikeleder och naturreservat i Askersund, klicka här!