Låt mig presentera vår socialchef Maria Ståhl!

17

feb

Namn: Maria Ståhl. Familj: Maken Tord, dottern Salina och bonusbarnen Veronica och Kennie. Bor: Askersund. Yrke: Socialchef. Utbildning: Sociala omsorgsprogrammet. Intressen: Golf, inredning, trädgårdsarbete, promenader och vara ute i det fria.

”Jag är nog ganska jordnära”

Yes, Maria är alltså vår nya socialchef sedan i somras och har redan spridit sin glöd i korridorerna på Rådhuset. Utöver hennes driv och engagemang är hon alltid på strålande humör när man springer på henne. Hon har skinn på näsan och fattar tuffa beslut varje dag, samtidigt som hon lyckas sprida positiv energi till omgivningen. Powergirl, med andra ord.

Hej Maria! Du och din man har ju nyligen flyttat till Askersund efter att ha bott och arbetat i Malung. Hur hamnade ni här?
– Jo, men vi hade sedan en tid tillbaka bestämt oss för att flytta söderut. Salina hade redan flyttat till Örebro och Kennie till Stockholm. Veronica bor kvar i Malung och trivs bra där. När man har barn på tre håll är det inte så lätt att välja var man ska bosätta sig. Vi tittade på olika platser, men hade ju varit i Askersund förut och fått en bra uppfattning. Jag såg tjänsten som förvaltningschef, sökte och fick den. Det är en jättefin liten stad och närhet till vatten är alltid attraktivt.

Vad jobbade du med i Malung då?
– Jag är utbildad undersköterska och började arbeta -82. Tanken var att bli sjuksköterska, men jag märkte ganska snart att jag inte tyckte om att sticka folk och göra dem illa. Två år senare hoppade jag på sociala omsorgsprogrammet på högskolan och fortsatte utbilda mig. Jag har jobbat inom socialförvaltning hela mitt arbetsliv på olika poster, bland annat LSS-handläggare, utredningssekreterare och enhetschef. Senast jobbade jag på motsvarande tjänst i Malung.

Maria Ståhl dalahäst
I Marias hem är dalahästen ett återkommande tema.

 

Maria Ståhl blå dalahäst
Hon har minst en i varje rum i olika färger och former.

 

Maria Ståhl dalahäst
Detaljerna i lägenheten är vackra och ger ett harmoniskt intryck. Ungefär som Maria själv 🙂

Hur trivs du på nya jobbet?
– Jättebra! Jag har ju alltid trivts att jobba med det jag gör och det är roligt att komma till en ny arbetsplats där jag får vara med och utveckla. Jag gillar organisationen och Askersund är en framåt kommun som satsar, och får folk att våga satsa. Titta bara på Kunskaps –och kulturcentrum och Västra Strandparken. Det är en stor investering för en liten kommun men det kommer att bli jättebra! Den andan smittar av sig och främjar en sån som jag, som arbetar som strateg och med utveckling. Och så tycker jag väldigt mycket om mina kollegor . Jag har blivit väl omhändertagen av alla!

Vad innebär det att vara chef på socialförvaltningen?
– Den är en väldigt stor och spretig verksamhet. Vi finns med från att man föds tills man dör, kan man säga. Min roll är att ha översikt över våra avdelningar och ha ett strategiskt tänk framåt, planera långsiktigt, och ansvara över budgeten. Vi samverkar numera med andra kommuner och landsting för att smidigare kunna hjälpa våra kunder, och tillsammans lösa problem. Det är också viktigt att samverkan sker i kommunen och att man ser Asksersunds kommun som en koncern för att ge medborgarna bästa service. En annan del av jobbet är att ha en bra värdegrund och respektera allas lika värde. Det är ett måste, annars ska man jobba med något annat.

Vad är roligast med ditt arbete?
– Det som gör att jag har tagit dessa kliv är att jag tycker om att påverka. Viktigt för mig är att ha kunden i centrum. Det är så kul att vara med och utveckla genom medarbetarna och att se resultaten. Jag strävar efter kvalitet med tredje person i fokus. Vi har en bra verksamhet, men jag jobbar alltid för förbättringar. Det bygger återigen på en värdegrund med respekt och en medvetenhet om allas lika värde.

Vad är jobbigast?
– Det som oroar mig mest i nuläget är att vi ska klara att rekrytera personal. Just nu är det svårt att hitta kompetensen vi behöver. Det är likadant för alla små kommuner i Sverige. Största utmaningen är att hitta omvårdnadspersonal, men även andra poster.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag och min man Tord promenerar varje dag. Vi älskar att vara ute i naturen, resa och umgås med vänner. Till vardags gillar jag att påta i trädgården och vara i solen. Och så golfar jag en hel del och älskar inredning.

Maria Ståhl
Hemtrevliga detaljer med ordning och reda!

 

Maria Ståhl matplats
Lägenheten i centrala Askersund är ljus och fräsch.

Vad upplever du är det bästa med Askersund hittills?
– Ja, dels har ett lite mindre ställe större värde för mig än en storstad. I Askersund har vi närhet till vattnet, naturen och alla trevliga människor. Det blir inte samma känsla i en större stad. Jag sökte hit för att jag ville bo här. På sommaren blomstrar staden verkligen.

———————————————————————————————————————————————

Vi som träffar Maria varje dag vet att hon är oerhört kompetent, driven, empatisk och sprider en härlig energi omkring sig. Jag avslutar helt enkelt med att hälsa Maria välkommen till kommunen i dubbel bemärkelse! Och grattis till oss 🙂

 

Funderar du också på att flytta? Besök Askersunds kommuns hemsida för att hitta kontaktuppgifter till våra hyresvärdar och se vilka tomter som finns lediga: http://www.askersund.se/bygga-bo-och-miljo/flytta-hit.html