”Vissa saker ska man inte tacka nej till när man får chansen”

05

feb

De kommande två veckorna kommer vi här på bloggen att presentera Askersunds kommuns nya politiska ledning, kommunstyrelsens ordförande och de tre nämndernas ordföranden. Först ut är Johanna Martin, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, som jag träffade bara några dagar efter att hon påbörjat sitt nya uppdrag i början av januari. /Lars-Ivar

—————————-

Johanna Martin har varit politiskt aktiv inom Moderaterna sedan 2006 och har suttit i tre olika nämnder sedan dess. Sedan årsskiftet är hon ordförande för barn- och utbildningsnämnden, en utmaning som hon ser fram emot.

Johanna Martin är uppväxt i Askersunds kommun, men stora delar av sitt vuxna liv har hon tillbringat i USA.

– Jag utbildade mig till kock i delstaten Oregon, men bodde sedan på flera andra platser, jag jobbade bland annat på hotell och restauranger i New York. Totalt bodde jag 15 år i USA, säger Johanna.

Tillbaka i hemtrakten sedan ett antal år har hon bland annat drivit bageri i Askersund och de senaste åren har hon arbetat som lärarvikarie på Åmmebergs skola.

– Jag tycker att det är jättetrevligt att vara lärare. Det var absolut inget jag var intresserad av som yngre och min familj skrattar fortfarande åt att jag jobbar som lärare, men jag gillar det verkligen.

Hon tror att erfarenheterna från de sista två åren är en stor tillgång i hennes nya roll som barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Jag vet hur det låter i lärarrummet. Jag har ganska goda förutsättningar att förstå följderna av besluten vi fattar, så jag tror att det är en stor fördel att ha min bakgrund, säger Johanna.

När hon fick frågan om att bli nämndordförande tackade hon inte ja direkt.

– Nej, jag var lite tveksam först, eftersom jag inte hade någon erfarenhet av den här typen av uppdrag. Men man måste ju börja någonstans och jag insåg att det nog skulle kunna bli väldigt roligt och intressant. Vissa saker ska man nog helt enkelt inte tacka nej till när man får chansen.

Johanna Martin vid entrén till Åmmebergs skola, där hon sedan två år tillbaka arbetar som lärarvikarie.

Dagen för den här intervjun har Johanna Martin tillbringat med att träffa delar av barn- och utbildningsförvaltningen och uppdraget är helt nytt.

– Det är väldigt många nya intryck, men jag känner mig väldigt väl mottagen av alla och det känns jätteintressant, säger hon.

När det gäller frågan om vad som kommer att bli viktigast för henne som ny ordförande nämner hon resursfördelningen direkt.

– Vi måste ge våra elever den bästa utbildning vi kan utifrån de resurser vi har och jag tycker att det är viktigt att det sker utan att vi gör partipolitik av det. Barnens skolgång är bland det viktigaste som finns och då måste vi söka pragmatiska lösningar där det finns bred politisk förankring.

– Många tycker att det är ett besvärligt läge att det blev så jämnt efter valet i höstas, men för mig är det en tillgång, nu måste vi samarbeta och bli överens, ett politiskt block kan inte bara köra sitt race. För mig är samförstånd en styrka, säger Johanna Martin.

Nu är hon alltså politiker på halvtid, men hon kommer fortsätta vikariera som lärare, åtminstone fram till sommaren.

– Jag vill inte lämna eleverna och kollegerna i sticket mitt under ett läsår, det skulle inte kännas bra, säger Johanna Martin.

 

Johanna Martin, Moderaterna

Ålder: 48 år

Familj: Maken Mohammed

Bor: Mårsätter

Yrke: Utbildad kock, före detta bagare, numera lärarvikarie

Aktuell: Ny ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen

Vill du läsa mer om politikerna som styr Askersunds kommun? Här nedan är länkar till andra artiklar (fler kommer i nästa vecka):

Staffan Korsgren (L), ordförande, kultur- och tekniknämnden

AnnaMaj Björk (KD), ordförande, socialnämnden

Caroline Dieker, kommunstyrelsens ordförande