Visste du det här om Lantbruken i Askersunds kommun?

02

maj

LRFs kommungrupp (Lantbrukarnas riksförbund) med ordförande Jan Lundberg i spetsen har sammanställt lite fakta om lantbruken i kommunen som nu även du får möjligheten att ta del av!

LRF

Vilka är LRF?

LRF är en partipolitisk obunden intresse- och företagarorganisation för människor och företag inom de gröna näringarna. LRF i Sverige har ca 150 000 medlemmar som tillsammans driver 90 000 företag och det gröna näringslivet står för lite mer än 4 procent av Sveriges BNP. Den regionala organisationen består av en regionstyrelse, 12 kommungrupper och 33 lokalavdelningar sam ett regionkontor med 11 anställda, som delas med Östergötland och Sörmland.

Vad arbetar LRFs kommungrupp med?

Jo, de finns till för att informera och jobba för den gröna näringen lokalt. Med sin breda kompetens och stora kontaktnät inom jord- och skogsbruk vilka är de näringar som förser oss med livsmedel och förnybar energi enligt världens strängaste djurskydds- och miljökrav är de en viktig samarbetspartner för både kommunen och alla våra företag. De kan även hjälpa dig om du har frågor om till exempel äganderätt, företagsutveckling och landsbygdsföretagande. LRF har 4300 st medlemmar i hela Sverige varav 450 st medlemmar i Askersunds kommun.

Lantbruken är en mycket viktig näring i Askersunds kommun! Tillsammans sysselsatte alla lantbruken i kommunen totalt 301st personer föregående år vilket motsvarar totala antalet anställda som våra större företag i kommunen har! Tillsammans förvaltar de även 82% av kommunens totala landareal på 81 646 ha! Det är imponerande tycker jag!

Fakta om lantbruken i Askersund*

Åker-och Skogsareal i hektar (ha)

I Askersunds kommun finns 7759 ha åkermark (27% ekologisk), 1215 ha bete och 58 000 ha skogsmark. Detta motsvarar 82 procent av kommunens totala landareal som är på 81 646 ha!

Omsättning och sysselsättning (2015 års siffror)

Jordbruket omsätter 265 miljoner kronor och sysselsätter 156 personer.

Skogsbruket omsätter 83 miljoner kronor och sysselsätter 122 personer

Trädgård omsätter 19 miljoner kronor och sysselsätter 23 personer

 De vanligaste näringsverksamheterna bland LRFs medlemmar

  1. Skogsbruk

  2. Växtodling

  3. Betesdrift

  4. Nötköttsproduktion

  5. Entreprenadverksamhet

  6. Uthyrningsverksamhet

  7. Energi

  8. Får och lamm

3246377-kor-utomhus-sommarbild-2

Lördag 7 maj har du chans att besöka ett lantbruk i kommunen! Då är det nämligen dags för det enormt populära kosläppet på Ältetorp gård! Idag finns ca 200 mjölkkor på gården som ägs och drivs av Hillevi och Sven Dybeck. Klockan 9.00 öppnar gården och då är du som besökare välkommen till rundvandring på gården, delta i tipspromanad, ponnyridning, vallhundsuppvisning med mera! Sen kl 11.00 är det dags för huvudnumret: Årets stora kosläpp!  Ta med dig familjen och se alla vårystra kor som springer ut på sommarbete! En rolig dag med många hoppande och glada kor utlovas!

//Sofia

*Källor: Statistik från jordbruksverket, SCB och LRF:s medlemsregister. Sammanställt av LRF:s kommungrupp i Askersund.